środa, 15 lutego 2012

Zupa z twardzioszków czosnaczków

Skład:
  • zupa pieczarkowa w proszku "jak u mamy" Winiary - 1 paczka.
  • woda - jakieś 2 i 2/3 szklanki o pojemności około 200ml
  • duży ząbek czosnku
  • oregano - szczypta
  • kminek - szczypta
  • koperek - szczypta
  • natka pietruszki - łyżeczka na oko
  • masło - czubata łyżka na oko
  • garnek
  • przykrywka
Wodę wlać do garnka, dodać proszek z twardzioszkami pieczarek, rozmieszać, postawić na małym ogniu. W tym czasie ząbek czosnku pokroić na małe kawałki lub/i plasterki i dodać do roztworu. Gdy zacznie się gotować dosypać przyprawy, zmniejszyć ogień i położyć przykrywkę. Odwrócić się.
Po usłyszeniu że kipi i wylaniu poza garnek 1/3 zupy wraz ze sporą częścią zielska - to co zostaje w kawałkach musi być już tylko twardzioszkiem czosnaczkiem skoro nie opuściło garnka z ukropem - dodać masło i gotować bez przykrywki około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz